Balans försämras med åldern

Att kunna hålla balansen är en av våra viktigaste fysiska förmågor. Balanssinnet regleras av vår syn, balansorgan i innerörat och proprioceptorer under våra fotsulor. Med åren blir vi allt sämre på att hålla balansen men i likhet med andra fördigheter som styrka, uthållighet med flera så är balans träningsbart.

Ålder tar ut sin rätt

När åldern börjar ta ut sin rätt förämras vår balans steg för steg. Det börjar redan vid 40-årsåldern då synen för många börjar försämras. Vi blir sämre på att bedöma avstånd och föremålens hastighet och riktning. Det är en av anledningarna till att äldre personer finner det svårt att åka rulltrappa nedåt.

Tai Chi perfekt balansträning

I Kina tränar många äldre Tai Chi, en ultrarapid konstart och tillika en ypperlig träningsform för att stilla sinnet och träna upp balansen. Min personliga reflektion är att de gamlingar som jag mött i ett otal olika kinesiska parker på morgonkvisten är rörligare och stabilare än vår egen befolkning. Inte undra på. Rörelserna utförs långsamt, med anpassad andning och inte minst med full medvetandekontroll. ”Mind over Body” har diskuterats sedan filosofen Decartes tid på 1500-talet.

René Descartes föddes 31 mars 1596 i La Haye en Touraine i Touraine och dog för övrigt den 11 februari 1650 i Stockholm. Descartes var en fransk filosof, matematiker, vetenskapsman, präst och jurist. Känd för Dualismen och sin åsikt om att kropp och själ är olika entiteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.