Ett tredje alternativ

on

I vår värld verkar mycket vara svart eller vitt. Stor eller liten, lång eller kort, rätt eller fel, rik eller fattig, äta eller inte äta, träna eller inte träna med flera exempel. Aristoteles gav oss logiken för att kunna stödja eller avfärda argument.  Premisser föregår slutsatsen som antingen är sann eller falsk. Användbart för det mesta när vi ska begrunda fakta, men låt mig presentera lite vardagserfarenheter för att visa hur fler perspektiv än två ofta kan vara bekvämt.

Sexton olika nationer ska komma överens

Jag är i Kina för tillfället för att delta i diskussioner om graderings- bestämmelser inom wushu (kung fu). Sexton representanter från olika nationer deltar och jag ska leda en gruppdiskussion där det finns lika många viljor som representanter. Vissa kulturer pratar mer medan andra lyssnar först. Jag skulle vilja påstå att Europa och Nordamerika är skolade till att prata först medan asiater avvaktar för att se var makten ligger. Ett annat fenomen är att vissa länder säger ja till det mesta för att sedan strunta i de regler som finns när de är hemma igen. Vi nordbor följer regler in i det sista så, vi är nog mer aktiva under själva diskussionerna av den anledningen. Vi tror ju på att man beslutar något gemensamt och får kompromissa.

Rätt eller fel?

Två olika ståndpunkter i en diskussion brukar leda till två olika grupperingar. Innan det händer brukar jag artigt föreslå ett tredje alternativ. Regelrätta konfrontationer under möten bör undvikas till varje pris och jag har en alldeles egen filosofi för att undvika otrevlig stämning i gruppen.

Ortorexi handlar om antingen eller

Så hur hänger det här samman med #ortorexi eller #ortorexia atletika. När beslutsångensten kommer i matbutiken; ska jag köpa det här eller det där? Ta inget av dessa utan välj ett tredje alternativ. Ska jag gå ut och springa när jag inte borde rent logiskt sett, eller ska jag följa känslan? Gå ut och gå. Ska jag äta det ena eller det andra? Ät det tredje.

Kommentera