Jul i en ortorektisk värld

on

Jul är troligtvis den mest påfrestande högtid som de med ätstörningar upplever. För den med ortorexia atletika, dvs rädsla för onyttiga livsmedel och inaktivitet, är julen i det närmaste en hemsk upplevelse. När man undviker livsmedel som kött eller de som innehåller socker vilket ofta urartar till kolhydrater, gluten, laktos, fett med flera, ja då finns inte mycket kvar på bordet.

Risgrynsgröt, sill, Janssons, revbensspjäll, rödbetssallad, prinskkorv, köttbullar, potatis, såser av olika slag, vört- eller andra brödsorter utgår. Vad finns då kvar? Lax i bästa fall men även den brukar försvinna med åren.

Den som intalar sig att man firar jul med grönkål, äggvita och vatten bör ta sig en funderare. Jul är en tradition som i likhet med många andra innehåller olika maträtter och gemenskap runt ett matbord. Att ändra 99% av innehållet betyder att man inte längre firar en tradition. Särskilt om man är ute i löpspåret när andra ser på Kalle Anka. Fundera lite till. Dags att ta hjälp?

Mina tankar idag går till alla som inte kan äta och njuta idag. Nästa år kan bli bättre. Det kan bli en God Jul för alla.

 

Kommentera