Panik över mat och aktivitet

on

Någon på tråden: Jag kan inte sitta, jag kan inte äta, jag kan inte sova, jag kan inte minnas, jag kan inte fatta beslut, jag kan inte tänka klart…..så lät ett nödrop idag. Ortorexia atletika är förrädiskt eftersom det slår ut logik och sunt förnuft till förmån för konstanta tankar på mat. Det enda som hjälper är att springa, springa, springa…………

Från glad och sund till ledsen och desperat

En gång i begynnelsens tider var man glad och positiv. Lite sundare mat och motion för hälsans skull blev en fasansfull resa i nedförsbacke utan slut. Hur kunde det bli så? Varför kan man inte stoppa rädslan för att äta vissa saker eller sluta att röra på sig? Varför krävs det mer och mer aktivitet för varje dag som går samtidigt som det blir färre och färre livsmedel?

Att försöka själv gång på gång

Man klarar inte av att ändra sitt förhållande till mat och träning själv och det antal gånger man försöker få ordning på det på egen hand förlänger tid till hjälp och gör därmed att det sjuka tillståndet hinner bli värre. Rehabiliteringstiden blir då längre och längre så ju förr du ger upp på dina egna idéer desto bättre. Det är inget misslyckande att ta hjälp för det behövs både kost-, träning- och beteendereglering på en och samma gång. Sedan behöver man hjälp med att förändra alla vanor och tankar för att bli helt fri och helt frisk.

En kommentar Lägg till din

  1. Madelene Håll skriver:

    Skriver under på den. En störd hjärna kan inte hjälpa en störd hjärna. Alla dessa tankar. Som skärmar av en mer och från att vara ”vanlig”. Äta vad man vill. Träna när man vill. Inte träna för att man måste reda ut sina tovor (läs dämpa sin ångest). Eller äta det man BESTÄMT. Eller inte alls. Då hjälper bara hjälp på bred front. YLAB är ens soldater när man ställer sig på barrikaden. Dom vet vilka vapen som krävs för att krossa ortorexi monstret. Det är skrämmande först. Men att bli fri. Är värt att kämpa för.

Kommentera