Skador i samband med Ortorexia atletika

on

Skaderisken ökar för den som lider av undernäring i kombination med hård träning. För den som lider av anorexia eller ortorexi är undernäring snarare en regel än ett undantag vilket kan bekräftas i olika blodanalyser. Stressfakturer som sätter stopp för träning är ångestfyllt för de sjuka och minst sagt en risk för idrottskarriären. Elitidrottande kampsportare tävlar i viktklasser och kan ofrivilligt hamna i svältcykler som kan vara svåra att bryta.

Obalans belastning och återhämtning

För den som har ortorexia atletika eller idrottsanorexi innebär träning ofta en påtaglig fysisk belastning långt utöver vanlig motion eller  anorexia promenader. Den ångest som ofta föranleder tvånget att träna innebär även att man inte har en adekvat återhämtning. Man tränar i princip varje dag och den kvalitativa maten och sömnen lyser med sin frånvaro.

37% skadade

En vetenskaplig studie på idrottande kvinnor (Rauch, 2010) visade att 37,4 % var skadade. Framför allt är det kombinationen av själva dieten, frånvaro av menstruation och försämrad bentäthet som sågs öka risken för långvariga skador.

YLABS OBSERVATIONER

Ylab har under de senaste 15 årens arbete med ortorexia atletika kunnat konstatera en högre förekomst av skador hos ortorektiker i jämförelse med anorektiker. Tyvärr ses även en ökning av idrottande ortorektiker.

 

Kommentera