Varför man imponeras av narcissister

Narcissister har som regel två sidor och två tidsperspektiv.  Den ena sidan är till synes positiv och kortsiktig medan den andra är mer negativ och långsiktig. Initialt framstår narcissistiska drag som tilltalande eftersom personen är utåtriktad, snygg, välklädd, social och har humor, attribut som förknippas med en charmör. De verkar självsäkra och är sociala kort och gott . För betraktaren ser det ut som om personen har en stark självkänsla men inget kan vara mer fel. En person med god självkänsla söker intimitet och har ofta en god självtillit och tro på sin egen förmåga. Man söker gemenskap och uppskattar andras åsikter vilket är den raka motsatsen till narcissistens egenskaper.

Lätt att förväxla god självkänsla med narcissism

I själva verket är narcissisten egocentrisk och självcentrerad till sin natur. Man ser ofta ner på andra personer och anser sig vara förmer än andra. Sorgligt nog finns det ofta en bristande självkänsla och en inre osäkerhet i botten som gör att man hela tiden söker bekräftelse från andra människor. Inom diet- och träningsbranschen tydliggörs narcissistiska drag förhållandevis enkelt via sociala medier. Narcissisten lägger ut bilder på sig själv, såväl ansikte som kropp (i vissa fall helt naken) för att väcka andras beundran. Man följer dieter som man hävdar är den enda rätta och ser ner på människor som inte har en vacker kropp. Man kritiserar, många gånger helt öppet, livsnjutare som inte följer strikta asketiska dieter utan så karaktärslöst ”faller för frestelser”.  Narcissisten lyckas ofta samla en skara osäkra personer runt sig, fulla av beundran och som följer vad personen säger och gör.

Jag har träffat både män och kvinnor med narcissistiska drag som poserat nakna i sin självbeundran eller ljugit om sina meriter i sin högfärdighet. Det sorgliga är att följarna inte ser det tragiska i att personen i själva verket bygger luftslott och är en ganska ensam och olycklig varelse.  

 

Kommentera