Drastiskt viktras inom kampsport kan kosta

Under min tid brukade vi banta ner oss en viktklass och jag tyckte det var ganska jobbigt och trist. Idag går många ner ett par viktklasser på kort tid dessutom. Väl så om man inte är rankad i en och samma viktklass och väljer viktklass efter motstånd. Men, om man gör det i tron att man på så sätt kommer att förbättra prestationen kan det straffa sig.

Kampsportare förlorar

Drastisk viktminskning bland kampsportare har visat sig försämra såväl den statiska som dynamiska styrkan. För brottare, BJJ och judokas kan det gå illa eftersom de behöver båda. Men även Sanda, Kickboxning, muay thai med flera kan dra en nitlott. För de som har långa matcher (MMA, judo, boxning..)  är det bekymmersamt eftersom glykogenlagren sinar. Med andra ord ökar risken för att jag tröttar snabbare och förlorar explosivitet.

I tillägg till det rubbas elektrolytbalansen vilket man sällan hinner återställa mellan invägning och match.

Kanske dags att skippa magrutorna och sätta fokus på prestationsförmåga för en del?

Fettprocentsmätning

En kommentar Lägg till din

Kommentera