Vego- och glutefri kost ökar psykisk ohälsa

on

I en nyligen publicerad Schweizisk studie (Schreiner, 2019) undersöktes 1254 personer med IBS, Chron´s eller liknande inflammatoriska tarmtillstånd. Man undersökte om det förelåg något samband mellan vegetarisk eller glutenfri diet och psykisk ohälsa samt om kosten kunde förbättra tillstånden.

Försämrad psykisk hälsa och välmående

Studien visade att de som åt vegetariskt eller glutenfritt hade en högre grad av post-traumatiska stressymtom. De som gick på glutenfri kost uppvisade i tillägg en högre grad av ångest och depression. Båda grupperna hade en förändrad tarmflora efter dieterna men ingen förbättring av själva tillstånden kunde ses.

Ortorexi och anorexi

En tidigare vetenskpalig studie (Ilzarbe, 2017) fann att det fanns ett troligt samband mellan anorexia och Chron´s respektive IBS.  Min personliga erfarenhet från kliniskt arbete med mat- och träningsstörningen Ortorexia Atletika är att ett stort antal får diagnos IBS efter de insjuknat i ortorexi. En inflammatorisk tarm är smärtsamt och försvårar enligt min mening behandling och återgång till normalt ätande och tränande.

Referens; Schreiner, P. et al. (2019). Vegetarian or gluten-free diets in patients with inflammatory bowel disease are associated with lower psychological well-being and a different gut microbiota.  7(6):767-781.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.