Dog av kosttillskott

Kosttillskottsmarknaden är gigantisk och inte särskilt mån om att belysa vetenskapliga studier som visar på att de inte har någon effekt, eller än värre, att de har en skadlig effekt.

yvonnelin_kost_hälsa_träning_ortorexi_kosttillskottEn studie som chockerade

Forskare som genomförde en känd finsk respektive amerikansk studie, i syfte att utreda kosttillskottens skyddande effekt mot cancer, fick istället uppleva det tragiska resultatet att fler i testgruppen dog.

yvonnelin_kost_träning_hälsa_kosttillskott_businessEn lönsam bransch

Kosttillskottindustrin är en lönsam affär som omsätter miljarder. Mot bakgrund av hur mycket som är placebo är det anmärkningsvärt. För dig som är intresserad av statistik på de senaste tre årens försäljning finns en länk längst ned. 

Bloggare tjänar på att förmedla kosttillskott

yvonnelin_kost_träning_hälsa_kosttillskottSport- och fitnessprodukter går som smör i solsken. En anledning till att sportnutrition säljer bra är PR och reklam riktat mot allmänheten, bland annat via sociala medier. Det är ett billigt och effektivt sätt att marknadsföra produkter som finns ett enda klick bort.

Bantningsindustrin är gigantisk

Viktminskningsprodukter ligger inte långt efter med en försäljning på 580 miljoner drygt under samma år. Det eviga hoppet om en ”minimalt betungande insats men maximal effekt” är vad som gör att många sätter hoppet i ett litet piller. Anmärkningsvärt är i dessa ortorektiska tider, att man helst inte tar mediciner (som anses vara onyttigt) medan man stoppar i sig piller som man inte har en aning om vilka bieffekter det ger.

Banbrytande studier om kosttillskott

yvonnelin_kost_träning_hälsa_kosttillskottAv den anledningen känns det viktigt att förmedla ett par studier som är väl kända inom medicinen men relativt okända utanför den akademiska världen. Efter gynnsamma indikationer på att betakaroten skulle kunna ha en gynnsam effekt för att förebygga cancer, genomfördes 1985 en omfattande finsk studie kallad ATBC med 29 26 finska män. Dessa fick en kombination av ökat intag av betakaroten och E-vitamin. En samtida studie i USA, på både män och kvinnor, under benämningen CARET  valde kombinationen betakaroten och retinol. I båda studierna ingick grupper som fick ett kosttillskott enskilt, båda i kombination eller placebo.

SONY DSCResultaten från den finska studien redovisades 1997 och slog ner som en bomb. Någon förebyggande effekt hade inte kunnat påvisats och chockerande var att 18% fler personer från de som fick kosttillskott i jämförelse med placebogruppen, hade dött i cancer. Med över 30 000 deltagare var det uteslutet att resultatet handlade om statistiska fel. Den amerikanska studien avbröts men uppföljningen som gjordes vid ett senare tillfälle visade på liknande tragiska resultat.

Dos och respons, ålder och hälsa påverkar

Tusentals dog men något gott framkom trots allt. Betydelsen av dos-respons kom i rampljuset och man insåg att för mycket respektive för lite kunde vara lika illa.  Man såg även att de negativa effekterna av överdosering av betakaroten, E-vitamin och Retionol först och främst påverkar äldre, rökande personer och inte yngre och friska personer.

En primitiv och ovetenskaplig slutsats skulle kunna vara – ”ingen fara för yngre friska personer”. En annan och kanske än viktigare fråga är – behöver yngre friska personer verkligen ta kosttillskott? 

Sveriges Riksidrottsförbund tar avsteg från kosttillskott och jag gör detsamma. Varför peta i sig piller och pulver när man kan äta bra mat och vässa sina kunskaper inom träningslära istället, om man nu vill ha resultatförbättring.

Viktminskningspiller skördar offer

Och för den som använder piller för att banta – dödsfall rapporteras in löpande så tänk om. Mer om detta i ett framtida inlägg.

Om du vill läsa mer kan du klicka på länken här för mer lättläst fakta. För dig som är van att söka artiklar söker du på studienamnen.

http://bigthink.com/devil-in-the-data/the-dark-side-of-antioxidants?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox#link_time=1469716581

Svensk egenvård statistik 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.