På tal om Tomma kalorier

yvonnelin_ÄggVad menas egentligen med tomma kalorier? Kan en kalori verkligen vara tom? Det sägs ofta att tomma kalorier är ett livsmedelsrelaterat begrepp som innebär energirikt men begränsat med näring. Som exempel brukar man nämna livsmedel som: godis, glass och läskedrycker. Varför är det alltid häxjakt på det som smakar gott?

Bränsle för träning

Alkohol kan sägas innehålla tomma kalorier eftersom ett gram alkohol innehåller 7 kilokalorier per gram men ger ingen näring. Vi kan inte heller använda alkoholer som bränsle för fysiskt arbete.  Men om vi enbart skulle äta och dricka det som innehåller näring försvinner både kaffe, te och vatten som dryck. Trist.

När vi tränar behöver vi bränsle/energi (näring är underordnat i detta sammanhang) vilket vi får från fett och kolhydrater. Om vi utesluter fett, kolhydrater och alkohol – var tanken att vi skulle använda protein som energikälla? Hur tänkte man då? Viktminskning?

Kommentera