Om Yvonne

Capture-00075 (3)Ett spännande liv

Varje morgon när jag vaknar tänker jag på att det är en ny dag med nya spännande människor och saker att göra. Idag är en sådan dag; men idag skiljer sig från andra dagar. Det ska inte handla om att jag har träffat fantastiska människor, har varit på fantastiska platser och har upplevt glädje och sorg i alla världens hörn. Vem är jag kan man undra och det undrar jag med. Jag har medverkat i många podcasts och gör det gärna oftare.

Min profil

Energisk, envis och entreprenör är de tre ord som beskriver mig bäst. Energisk för att jag tränat sedan jag var fem år, envis för att jag är elitidrottare i grunden och entreprenör för att jag gillar utmaningar och utveckling.

Min utbildning

Jag har en Medicine Magister och en Master i Psykologi. I tillägg till det har jag ytterligare utbildning i pedagogik, idrottsfysiologi, idrottsmedicin, kost och träning.

Milstolpar inom träning

Side_kick copy Min elitträningsbakgrund är kampsport (kung fu) där jag vunnit två VM-guld. Min yrkesmässiga träningsbakgrund är däremot motion i alla dess former. Jag var pionjär i aerobics (bodde, tränade och undervisade hos Jane Fonda i Beverly Hills under en period) och startade den första fitnessanläggningen i Sverige som blev flera med åren. Jag utvecklade även tävlingsgrenen Sports Aerobics för det internationella gymnastikförbundet FIG för vilket jag senare fick en hedersutmärkelse för.

Författarskap

I början av 2000-talet introducerade jag begreppet Wellness genom en bok med samma titel. Fler böcker följde; bland annat ett par i Pilates (något jag tränat med mina musikalartistkompisar från Broadway) som kunde läggas till de tidigare tre böckerna inom kampsport och en om pulsbaserad träning (för företaget Polar). Den senast boken heter ”Ortorexi: om fixering vid nyttig mat och träning”. Ett flertal videoproduktioner och hundratals tidningsartiklar har jag hunnit med och under flera år satt jag som hälsoexpert i TV soffan och i radio.

taijipilates mattaortorexi

Media och talaruppdrag

För att kunna prata om träning, kost, hälsa och välmående räcker det inte med egen erfarenhet så många år med akademiska studier har det blivit parallellt med företagandet. Så många ämnen (fysiologi,psykologi, hälsa, pedagogik och filosofi), så många institutioner, så många år och så mycket mer att lära sig. Men en magister och en master har det blivit på vägen.

YL AG Metropolyvonne lin tv 4

Min resa

Jag har bott och tränat kampsport i Kina, jag har bott och tränat aerobics på Jane Fondas i Beverly Hills, jag har bott och tränat närkamp med kustjägare i Sverige men inte minst så har jag spenderat mycket tid och instruerat i det forna Sovjet där jag även träffade min man (som för övrigt är idrottsforskare med inriktning ”begränsningsfaktorer inom elitidrott”). Sovjet var en spännande tid minst sagt. På universitetet för medicin och idrott spatserade jag helt sonika ner till forskningslabbet för att fråga om hälsorelaterad träning.

YL på boll bod pod frasseResultatet blev en forskningsgrupp med fokus på hälsorelaterad träning. Idag har vårt arbete utvecklats till att även innefatta psykiska komponenter för välbefinnande. På Ylab där jag verkat i femton år, testar och designar vi program för rehab och elit inom ramen för kost, träning och stödsamtal.

Helhet hela livet

För mig är ”helhet” mer än ett trendigt ord, jag har det i blodet. Hela mitt liv har präglats av yin/yang, teori/praktik, öst/väst och kropp/själ. För mig har ”tuff träning” möjligen en annan innebörd än för en del andra. Jag har tränat och tävlat full kontakt (det gör ont om någon missat det), dykt i mörka, stormiga och kalla vatten (och nästan inte kommit upp) samt flugit skärmflyg i Kina (och nästan dragits upp i frontsystem) och kort sagt fått en respekt för naturen när den ryter till. Hård och utmanande träning, tuffa tag i företagsvärlden och vilda strapatser (och ruggigt många tentor) har fått mig ödmjuk inför hur lite vi kan och vet. Även mina akademiska studier gick i ett holistiskt perspektiv med jämlik fördelning i antal år mellan hälsa/fysiologi respektive psykologi. Lite annat därtill och cirka tio år har det blivit.

Hälsa är min passion

Jag brinner för att få människor att må bättre. Jag ömmar för alla som känner att de måste träna eller äta på ett visst sätt. Jag lider med de som inte kan njuta av livet fullt ut och ska försöka göra mitt bästa för att förmedla faktabaserade råd inom kost, träning och välmående. Råd som du mår bra av.

Dalai Lama sa vid sitt besök att människor försummar hälsa för att de lägger all sin tid på att tjäna pengar och göra karriär när de är unga. Detta bara för att lägga samma pengar på sin ohälsa när de blir äldre. Vad vore livet utan filosofer?

Min kinesiska tränare sa en gång ”Yvonne du borde lägga mer tid på träning. Du har talang. Om 40 år skulle du bli bra”