Jag har haft förmånen att få äta på de mest exklusiva restaurangerna i LA, New York, Hong Kong, Taipei, Shanghai och Tokyo med flera europeiska städer men inget går upp mot den hederliga gamla barndomsmaten. För min del, jag har en norsk familj, står köttsoppa med klimp högt upp på listan. Det var något jag alltid önskade mig när mamma frågade vad jag var sugen på. Annars var klubb en annan favorit. Ett slags stora gråa klumpar (påminner lite om palt men utan innehåll) som man åt med sirap och bacon till. En maträtt som definitivt skulle klassas som ”icke godkänd” av dagens hälsoivrare men barn är barn och man tycker om vad man tycker om.
Jag har ätit allehanda exotiska rätter som svalbon, inälvor, kalvbräss, orm, kycklinghjärtan eller oxsnorre men tacka vet jag husmanskost. Pölsa och köttbullar med potatismos och lingonsylt – mums. Min kinesiska favorit är Niuromien, en nudelsoppa med kött som smakar anis och eftersom jag älskar lakrits så är den här soppan en favorit. Amerikanskt? Lawrys primeribs på La Cienega Blvd går inte av för hackor och det är inget fel på salladen på Waldorf hotel i New York heller.
Nu är jag i Spanien och jag kan villigt erkänna att tappas, paella eller annan spansk kost inte hör till mina direkta favoriter. Men man lär sig så länge man lever som sagt.
