Sockerberoende på tapeten igen

on

Jag fick kommentar och en indirekt fråga om sockerberoende och tänkte att det kanske är något som fler undrar över. Det var ett tag sedan jag skrev om det. En meta-analys, det vill säga en vetenskaplig studie där man samlade vetenskapliga artiklar om sockerberoende, kom fram till följande resultat: man fann inget vetenskapligt stöd för sockerberoende och gällande djur så är hetsätningstendenser inte kopplat till socker såsom ett beroendeframkallande substrat som påverkar hjärnan.

Slutsatsen blev därför att man avråder från användandet av benämningen ”sockerberoende” såväl i medicinska som allmänna ordalag. Nedan hittar du länk till själva artikeln om du vill förkovra dig.

När det gäller hetsätningsbeteende är min personliga erfarenhet att sockersug verkar hänga samman med uteslutande av kolhydrater. Annars tycker jag att grafen är talande för samband mellan sockerkonsumtion och övervikt i USA. Brytpunkten är för cirka 20 år sedan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174153/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.