Säsongen har börjat

on

happy excercisersNu är goda råd dyra för behovet att komma i form verkar tillta i slutet av augusti och början av januari. Överallt ser vi säljande rubriker, plakat och annonser med fagra löften. De allra flesta säljer tillträde till lokaler och ”gör det själv” alternativt gruppaktiviteter med förutbestämt manus. yvonnelin_PTFörsta gången jag hörde att man som instruktör skulle säga en bestämd replik på en bestämd fras i musiken fick jag ett skrattanfall. Det är som att begära att ketchupen på hamburgerkedjans hamburgare måste sprutas på, på exakt samma sätt. Likt i all ära (så skönt att känna igen sig argumentet) men man kanske bör fundera över vad ordet instruktör innebär. Det handlar om att instruera och inte enbart att leda. Ett fast manus medger sällan att man kan instruera och ge tips och feed back till de som deltar. Ett upplägg utan anpassning till deltagarnas behov, potential, dagsform och mål är som att sjunga i gryningen och tro att man kan cykla Vätternrundan.

Den som vill ha resultat, oavsett det handlar om vikt, kroppsform, uthållighet eller styrka, behöver individuell anpassning. Men inte nog med det, man behöver veta hur hårt, hur ofta och hur länge vilket är grunden i träningslära. Så för den resultatinriktade gäller det att hitta en instruktör som instruerar eller en tränare som inte förmedlar hur han själv tränar utan hur var och en bör göra. Kanske är det här självklarheter men jag undrar ibland varför så många besöker min arbetsplats pga överträning, överbelastningsskador eller akuta problem som uppstått under träning. Mitt råd; kräv Svanmärkning typ. Fråga tränarna vilken teoretisk utbildning och praktisk erfarenhet de besitter. Båda behövs. Det handlar om helhet som en del uttrycker det.

Kommentera