Trött på duktigkommentarer

on

Om det är något som får mig betänksam är när någon säger ”åh vad duktig du är” när det inte känns berättigat. Dunk i ryggen och ”bra jobbat” när man vet att man kunde ha gjort det bättre. Det verkar ha gått inflation i att ge positiv feed back i alla väder och i alla läger.

Vem som säger vad

Om en student säger till sin professor ”åh vad duktig du är” känns det lite märkligt. Att man respekterar dennes kunskaper är en sak men den som inte kan ämnet mer än basalt, hur vet han om professorn är duktig eller ej?  Att Kalle får kommentaren ”bra jobbat” efter dagens arbete – okey men är man duktig för att man är på jobbet 8 timmar? Det är berättigat när man gör något utöver vad som förväntas eller uppvisar en nivå som överstiger det normala är min högst personliga uppfattning.

Underskatta inte någon intelligens

Att säga att någon är duktig och gör ett bra jobb bara för att de kommer till skolan är att underminera det driv som är så viktigt för att inspireras. Behöver man inte göra mer än så med andra ord? Om lille Pelle får höra att det var bra jobbat när han faktiskt gjorde självmål är att underskatta barns intelligens. De vet när de gjort något bra och när beröm är berättigat. Det vet väl vuxna med eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.