Lina Nilsson: Faran med hälsohetsen stavas ortorexi

on

Lisa Nilssons krönika med kommentarer i BAAAM är en mycket bra och insiktsfull artikel om faran med ortorexi.  Efter 18 års erfarenhet av behandling av Ortorexia Atletika (fixering vid ”nyttiga” livsmedel i kombination med tvångsmässig träning) känner jag – Äntligen. Nu först börjar allmänheten så smått inse vidden av att uppmuntra till mer och mer träning och ett uteslutande av ”skräpmat”, råd som resulterar i att man blir riskerar att bli väldigt sjuk.

Symtomen för ortorexi är många och smärtsamma. Energibrist, energisubstratbrist, olika former av näringsbrister, elektrolytrubbningar, muskelsvaghet, benskörhet, avvikelser könshormoner, försämrade lever- och njurvärden är några fysiologiska symtom. När det gäller det psykiska lidandet är det mycket smärtsamt. Ångest, depression, tvångsmässiga ritualer, social isolering, nedsatt minne, koncentrationsförmåga och en rad emotionella förändringar till det sämre.

Listan kan göras lång. Allt detta för att man trodde att man skulle bli hälsosam om man följde alla kost- och träningsråd som florerar i media, skolor, på arbetsplatser, bland vänner, på gymmen, i idrottsföreningarna, i bantningspressen…

– säg mig var kan man undgå hälsobombardemanget? 

Kommentera