Förlustens sorg större än vinstens glädje

on

En av mina favoritteorier (delas av många) är Tversky och Kahnemans Prospect Theory. I korthet går den ut på att man tar förluster hårdare än glädjen i vinster. Att förlora 1000 kronor ger starkare negativa känslor än de positiva känslor som att vinna 1000 kr ger. Tusen kronor må vara samma värde i ett ekonomiskt perspektiv men detsamma gäller alltså inte psykologiskt. Samma summa kan ha olika känslomässiga värden.

Det är även skillnad mellan hur du fått dina tusen kronor. Var det surt förvärvade pengar eller hittade du dem på gatan? Gör det någon skillnad om du tappar tusenlappen? Ja, den du arbetat för ger mer negativ känsla om den går förlorad. Det finns även en annan aspekt på värdet av pengar, din första miljon gör dig lyckligare än din tjugonde. Det kan man kanske förstå men låt oss vända på det. Den första förlusten är den vi upplever som jobbigast. Ett bra exempel är den första parkeringboten. Jämför den med nummer tio.

Det handlar om spelteori. Att vi vänjer oss vid förluster är det som gör att människor lyckas spela bort hus och hem. Man bryr sig till slut inte om hur mycket man förlorar. Detsamma gäller vinster, man blir rikare och rikare men bryr sig allt mindre om vinsterna. Det är avtagande känslor för både vinster och förluster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.