Metabolisk – Psykatrisk sjukdom

on

En ny banbrytande studie har just publicerats, ANGI – anorexia nervosa genetics initiative och ett mycket stort antal forskare har undersökt 17000 personer som lider av anorexia. Dessa har jämförts mott 55000 friska personer. Inte mindre än 8000 personer är svenskar. Forskarna hittade avvikelser i arvsmassan som kan kopplas till anorexia nervosa men även överlappning till andra psykiatriska sjukdomar som tvångssyndrom och depression bland annat.

Forskarna går nu mer åt fysiologi och menar att alltför mycket fokus legat på miljörelaterade faktorer. En av de ledande professorerna Cynthia Bulik menar även att man bör sluta att skulbelägga mammorna framför allt men även hela familjen bör besparas skuldbeläggande menar hon.

Att Anorexia har högst dödlighet av alla psykiatriska sjukdomar är ingen nyhet. Inte heller att det finns en genetik bakom som påverkar. Men att pendla från alltför starkt fokus på psykosociala faktorer till att enbart tala om genetiska faktorer vore en tragisk utveckling. Det finns fortfarande vetenskapliga belägg för att bantande föräldrar kan trigga sina barn.

Varför alltid ”antingen eller”? Jag välkomnar att fysiologiska faktorer nu hörsammas men inte på bekostnad att det psykosociala försvinner. Nu ska jag lusläsa artikeln för det som är intressant är vilken riktning anorexiaförloppet har. Svält kan ändra genuttryck så var avvikelsen medfödda eller en konsekvens av svält? Spännande läsning återstår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.