Vidrig våldtäkt – måtte 2017 bli humanare

on

Fem unga män misshandlar en ung kille, drar in honom i skogen och våldtar honom. Domen -ungdomsvård men ingen utvisning eftersom de riskerar att dödas om de skickas hem. Hur är det ens möjligt? Vilka argument kan vägas mot vad grabben utsattes för?

Människors lika värde är fundamentalt

Nej, jag är inte Sverigedemokrat (mamma växte upp i ett ockuperat Norge). Nej, jag anser inte att fängelse bara ska vara ett straff utan inslag av rehabilitering (har bott i USA och sett konsekvenserna). Nej, jag har inte invandrarförakt (jag lever i en internationell familj). Ja, jag förstår hur traumatiserade krigsskadade ungdomar beter sig (min utbildningsbakgrund).

Utvisning

Men, jag tycker att de får åka hem av minst två anledningar (någon jädra måtta får det vara). Risken att dö väger inte lika tungt som den grabb som redan dött inombords fem gånger om och traumatiserats för livet.  Vår psykiatri har fallit ihop som ett korthus och resurser saknas för att ta hand om krigstrauman.

Vuxenansvar och civilkurage

Allt handlar för övrigt inte om trauman och kulturella skillnader. Det handlar om ett gäng som utövat makt med en fruktansvärd råhet. Kanske var det här en fortsättning på liknande maktutövande som en händelse i Köln när en pappa slits bort från sin fru och dotter, som båda blir sexuellt antastade i en ring av män.

Man blir allt mellan rosenrasande till deprimerad, men jag kommer aldrig att bli likgiltig. Det här handlar inte om vem utan vad. Hade det här rört sig om fem blonda grabbar från moder Svealand som givit sig på en människa i ett annat land, hade min uppfattning varit densamma. Nej, kanske till och med hårdare i och med min känsla av medborgaransvar. Skäms, spark i baken, första flyg hem och direkt i finkan. Vuxna har ett ansvar för att tydliggöra gränser och sätta ner foten när det behövs. Arma grabb som fick uppleva en dom som ”sten på börda”. Omänskligt grymt.

Kommentera