Dagen efter önskar många att det vore dagen före

on

Idag är det dagen efter eller kanske för många ”dagen efter” ett kopiöst alkoholintag. Det finns nog en hel del som känner sig ångerfulla en dag som denna. Vissa kommer att påtala minnesluckor och andra hur de ramlade i diket.

Hjärnans funktioner slås ut i turordning

yvonnelin_full

Faktum  är att våra normalt sett goda fysiska och kognitiva funktioner slås ut i viss turordning. Den första euforin, där vi känner oss glada eller upphetsade av annat slag, är på grund av påverkan på det så kallade limbiska systemet, vårt känslocentrum lite enkelt beskrivet. Fortsätter vi att dricka så påverkas storhjärnans högre funktioner såsom språk, logik, planering med mera. Vi kanske känner oss klyftigare än vanligt men för den som är nykter, ja då beter sig den påverkade inte särskilt intelligent. När vi fortsätter att dricka påverkas lillhjärnan som kontrollerar en del av vår balans och koordination. Vi börjar vingla. Så i USA där man av polisen får visa att man kan gå på linje är inte alls så dumt för att beöma promillehalten.

Att dricka alkohol är en social företeelse förbehållen endast den som kan ta ansvar för sina egna handlingar. Den som skadar andra fysiskt eller psykiskt bör avstå från alkohol.

Idag lider jag med alla de barn som fått uppleva fulla, odrägliga, lynniga eller våldsamma föräldrar. Tack och lov för att Bris och AA finns.

Kommentera