Emotioner

Känslor är resultatet av hur vi rent intuitivt värderat något. Ibland har vi svårt att förklara varför vi känner som vi gör inför en person eller situation. Andra gånger kan vi förklara vår känsla med ett logiskt resonemang.

Känslor motiverar till beteende

Oavsett vilken känsla något framkallar så gör vi något av det. Om vi blir arga skriker vi, om vi blir rädda flyr vi, om vi blir glada skrattar vi och så vidare. Känslor och emotioner motiverar oss till beteende med andra ord.

Mimiken röjer oss

trumpangryOavsett om vi blir glada, ledsna, arga, förvånade eller känner avsky så visas det i vår ansiktsmimik. Vi rynkar ögon och mun på specifika sätt som är universiella.

Vår hjärnas känslokärna Amygdala skickar impulser när vi känner något. En person som fått en ansiktsförlamning, vilket är vanligt efter en stroke, kan inte ”dra på smilbanden” med vilja. De kan däremot le när de upplever en äkta känsla.

”För den som verkligen vill veta vad en annan person känner är det därför bättre att studera ansisktsuttryck än lyssna på vad som sägs”. 

 

 

Kommentera