Långfredag på stan

on

När jag var barn var Långfredagen lika lång som tråkig. Allt var stängt och gatorna låg öde. Många var på landet och de stackare som var kvar i asfalten fick nöja sig med att titta på TV. Cyberspace och webben var inte uppfunnet så man fick vara ensam helt enkelt.

Idag ser det annorlunda ut. Affärerna håller öppet och folk vandrar runt i staden. Förvisso är människorna inte alltid närvarande i den fysiska världen utan är inne i sin mobilbubbla.

Hötorget lever

Jag ser en blomförsäljare stå och hoppa bland blomsterhinkarna och fascineras över hur dessa entreprenörer står ut. Upp innan tuppen för att köpa blommor hos grossisten och sedan ska det byggas och riggas. Bara för att sedan stå och hoppa i kylan under 14 timmar. Glada ändå när dom ropar ut sina erbjudanden på lustig och underhållande svenska. Det känns globalt på något sätt.

Tack och lov för gatuförsäljare

Det får mig att tänka på grönsakskärran som alltid rullade förbi runt 5-tiden på morgonen i Kina. Det finns en charm i det där att se och höra riktiga människor även om effektiviteten säger att vi kan ringa in Linas Matkasse och beställa tvätt och städ så att vi hinner arbeta mer.

Hinn lite mindre – andas lite mer är ett av Ylabs motton som passar väl in en dag som denna Långfredag.

Kommentera