Mamma får vara med

on

Sista dagen i Moskva tillbringades med min svärmor. Hon är en en fajter utan dess like. Pappan försvann, mamman dog när hon var fem, morfar när hon var fjorton och mormor när hon var sjutton. Helt ensam i världen klarade hon prov till Sovjets tuffaste medicinska universitet och fick sin läkareexamen. Hon arbetade som läkare fram till förra veckan då hon 83 år gammal blev pensionär. En riktig tuff kvinna med ett stort hjärta och tacksamhet för livet.

Vi åt på det välkända GUM och det blev typiskt ukrainska rätter. Små piroger med kött i för mamma och liknande men med körsbär i för mig och Anatoli. Därefter promenerade vi i stan för att lite senare träffa en av Anatolis vänner. Eftersom båda är judotränare blev det några timmar judoprat och utbyte av erfarenheter dem emellan.

 

Mammor följer ofta med i Ryssland vilket jag tycker är en mycket bra och fin tradition. Jag har ofta funderat på varför vi har så vattentäta skott mellan våra generationer här hemma. Någon sa en gång att ”den bästa skolan är vid en åldrings fötter”. 

Kommentera