Så vilseleder man läsarna

Majoriteten av befolkningen tror att de tillhör minoriteten. Det är ett faktum. Vi vill gärna tro att vi är unika, objektiva och klyftiga varelser som kan skilja mellan falskt och sant eller mellan fakta och myter. Men, sociala som vi är har vi oftast svårt för att inte blanda in känslor i det vi upplever och av den anledningen är vi ganska lättlurade.

Låt mig ta några exempel. Vi vet att vi kan bli sjuka om vi inte får i oss vitaminer och mineraler men betyder det att vi blir friska om vi äter det? Vi vet att vi kan bli överviktiga om vi är inaktiva men betyder det att den som tränar inte blir överviktig? Vi vet att de som tränar regelbundet är disciplinerade men innebär det att de som inte tränar är lata?

Svaret är nej på samtliga frågor. Mat och träning är laddade områden och då läser vi med filter, det vill säga vi drar slutsatser som passar vår egen uppfattning. När det gäller oladdade områden har vi lättare för att läsa det som skrivs utan omtolkningar. Exempelvis, det finns ett samband mellan hög lön och arbetstillfredsställelse men det är inte självklart att låglönetagare är missnöjda med sina arbeten.

Att inte vara glad betyder inte att man är ledsen. Att inte vara rik betyder inte att man är fattig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.