Maken till ordning och reda

Taipei måste ha ingenjörer av toppklass när det gäller logistik. All trafik, oavsett det gäller fordon eller individer fungerar i det närmaste smärtfritt. Från flygplatsen tar man snabbtåg och byter därefter till MTR och linje dit man ska. Extremt moderna stationer och informationsskyltar och linjebeskrivningar finns alltid på engelska i tillägg till kinesiska. Men som inte det var nog finns även färgmarkerade linjer på golvet som man kan följa till rätt plattform.

Själva plattformarna har markeringar för var man köar och väntar på tunnelbanan. Självfallet finns glasväggar med stängda dörrar längst hela perrongen vilket förhindrar att någon faller eller hoppar ner framför tågen. Har man ryggsäck finns notiser om att man bör ta av sig dessa för att ge mer plats. Föregående, nuvarande och nästa station visas digitalt både på kinesiska och engelska inklusive vilka linjer man byter till. Det går helt enkelt inte att missa stationerna.

Staden har utvecklats enormt sedan jag var här för första gång. Så rent, ordningsamt och trevligt och bäst av allt – det är inte av tvång och diktatur. En betydligt högre standard än hemma och något för oss att ta efter i fråga om effektiv logistik i trafiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.