Idrottens ansvar

Idrotter sätts inte i karantän utan stängning gäller bara arrangemang eftersom riksidrottsförbundets ordförande uttalat sig om att idrott är viktigt för barn och ungdomar. Visst är det så men gäller det alltid och utan undantag? Finns det verkligen ingen risk för smittspridning inom idrotten? Någon kunnig person deklarerade att det fanns risker inom kontaktidrotter medan Svenska Gymnastikförbundet menar att man följer Folkhälsomyndighetens direktiv och därför låter föreningarna fortsätta sin verksamhet.

Samtidigt talar vår stadsminister om att det numera gäller folkvett. Jag är kanske inte den mest vettiga person i det här sammanhanget men jag undrar om det ändå inte är så att räckor av barn som voltar på en långmatta för att sedan landa i en grop av skumgummi ändå betyder en viss risk? Det är ju inte helt enkelt att sprita vare sig mattan eller gropen mellan gymnasterna. En Stockholmsförening hade en gymnast som blev smittad med påföljden att halva truppen fick Corona och skolans gymnastikhall fick saneras. Nu har alla föreningar i den lokala kommunen gjort uppehåll men moderförbundet SGF vill inte införa några allmänna begränsningar.

Ett annat förbund som man kan ställa sig tveksam till är det förbund som Friskis och Svettis tillhör. Förbundets föreningar bedriver största delen av sin verksamhet utomhus så det låter som ganska riskfritt. Men, döm om min förvåning när SATS stängde ner och deras absolut största konkurent Friskis och Svettis inte gjorde det. De har över en halv miljon medlemmar och driver idag gymanläggningar långt ifrån den utomhusgympa som en gång präglade verksamheten. Gruppträningspass där man svettas och flåsar ihop, hantlar, stänger och vikter som alla tar i – jag måste vara dum men hur kommer det sig att inte de här miljöerna klassas som smittriskmiljöer? Nordic Wellness kör fortfarande cirkelträning för seniorer där man även gör övningar två och två. Hur tänker man?

Finns det något annat än ett ekonomiskt motiv när gymmande, gruppträning och idrotter med närkontakt kör på som vanligt? Hjälper det att man bara får vara max 50 personer på grupperna? Var ligger sensmoralen i att inte gå på bio eller stå i en bar när man kan flåsa ihop på intensivgympapass hos Friskis och Svettis? SATS i Norge och Danmark stängde när gymmen inte längre fick lov att hålla öppet. Samtidigt stängde man sina anläggningar i Sverige två veckor medan andra gym inte följde efter. Så nu öppnar man igen av överlevnadsskäl antar jag.

Friskis och Svettis är en förening med statligt stöd men som drivs kommersiellt och utgör en konkurrent till privat verksamhet. Det känns extra osmakligt när ideella föreningar inte värnar om hälsan före ekonomin för ingen privatperson drabbas ekonomiskt när träning ställs in. Att säga att fysisk aktivitet är viktig för barn och ungdomar och bör upprätthållas under en Coronapandemi känns ogenomtänkt. RF borde vara vägledande när det gäller att ringa in idrotter med risk för smittspridning under träning och inte enbart ställa in tävlingar där åskådare kan drabbas.

Folkvett borde väl ändå omfatta en folkrörelse som idrottsrörelsen?

Photo by Eugene Lim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.