BBC om Ortorexi

on

BBC har tagit upp ämnet Ortorexi kopplat till ”fitnessaddiction” och Instagram. Man definierar Ortorexi som fixering vid hälsosamma kostval i kombination med träning. Äntligen säger vi på Ylab som under flera år blivit anklagade av olika organisationer för att sprida felaktig information om ortorexi.

Linn Hårdman från Göteborgs Universitet doktorerade inom området och menade att ortorexi var ett svenskt mediafenomen. Hennes institution och handledare kritiserade boken Ortorexi som jag och forskaren Anatoli Grigorenko skrev på uppdrag av idrottsrörelsen. Bland annat menade man att vi var ett vinstdrivande företag med mera (vad nu det har för koppling till innehållet i boken). KÄTS ville att Ylab skulle lämna ut sin opublicerade data och Birkegård som deras representant skrev att ”det aldrig kommer att forskas på träning” och Göran Kentää sa under en elittränarträff på Bosön att ”det finns ett företag som heter Ylab som påstår att det finns något som heter Ortorexi”. GIH ställde i sista minut in ett föredrag om ortorexi för att de helt plötsligt insåg att de hade kompetensen själva. Det luktar politik om jag får uttrycka min åsikt (även om man är entreprenör).

Vi och alla drabbade med anhöriga är ytterst tacksamma för att BBC nu tar upp Ortorexi inklusive träning. Det finns idag ett stort antal studier som styrker att träning är en del av problematiken. Ylab valde begreppet ortorexia atletika för att slippa påhopp och semantiska diskussioner och för att få arbeta ifred. Vi har tidigare skrivit om att fitnessbranchen och Instagram är en trigger och grogrund för ortorexi.

Lyssna själv: https://www.bbc.com/reel/video/p07ztmfk/the-dangerous-downsides-of-a-fitness-obsession

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.