Därför tränar ortorektiker

on

En ny vetenskaplig studie (Kiss-Leizer, Toth-Kiraly, & Rigo, 2019) undersökte varför de med ortorexi väljer att träna. 739 personer deltog i studien där man visade att 46% av tränandet kunde förklaras med tre olika orsaker. Dessa var social önskvärdhet, skuld över utebliven träning och hälsoångest.

Samtliga av dessa tre är väl kända för oss som arbetar med Ortorexia atletika så vi gläds naturligtvis åt att det kommer allt fler studier som visar på kopplingen mellan fixering nyttiga livsmedel och tvångsmässig träning.

I alla sammanhang som dessa tycker jag att det är viktigt att påpeka att tillståndet Ortorexia Atletika kan behandlas och botas till fullo. Såväl tankar som negativa känslor och bristande fysisk förmåga kan åtgärdas med rätt insatser. Det är inte som ett beroende där man behöver anpassa sig resten av livet. Du hittar mer information på http://www.ortorexi.nu där det även finns en blogg där drabbade och behandlare skriver.

Jag vill ha hjälp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.