Samband mellan ätstörningar och skador

Idrottande kvinnor med ätstörningar drabbas ofta av symtomen låg fettprocent, frånvaro av menstruation och benskörhet.  De som har samtliga tre faktorer brukar gå under benämningen FAD Female Athlete Triad som fastslogs före 2007. Flera studier har gjorts efter detta, bland annat när det gäller samband med muskel- och skelettskador. Man har funnit att unga hårt tränande kvinnor med FAD är överrepresenterade i fråga om skadefrekvens.

yvonnelin_träning_ortorexi_anorexiaathletica

Man kan ställa sig frågan hur det står till med ortorexia atletika och andra som späker sig, tävlar i extremt utmanande tävlingar och hoppar över vilan? De som genomgår ortorexibehandling på Ylab har sällan någon menstruation på grund av  bland annat extremt låg fettprocent. Eftersom näringsbrist brukar följa på det bristfälliga träningsupplägget ser även vi en rad skador, framför allt stressfrakturer.

yvonnelin_träning_ortorexi_FAD

Hur kunde det gå så snett att man i träningsdebatten inte lyckades förmedla att återhämtning är en viktig del inte bara för hälsa utan för att i överhuvud taget kunna förbättra prestationsförmåga? Få känner även till att man inte har tillräckligt med träningsenergi om man förlorar mer än tio procent av sin kroppsvikt inom en månad. Radikal tokbantning med andra ord.

Referens: Rauh, M. et al. (2010), Relationships among injury and disordered eating, menstrual dysfunction, and low bone mineral density in high school athletes, J. of Athletic training, 45(3), 243-253.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2865962/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.