Ukraina och Taiwan

on

Jag är gift med en ukrainsk man och har varit i Taiwan ett trettiotal gånger så vad kunde ha varit bättre en föredrag och debatt om Ukraina och Taiwan? För mig var det perfekt så jag och Anatoli gästade Nordic Ukraina Forum ikväll för att lyssna på säkerhetsexperter, ukrainska politiker och Taiwans ambassadör om likheter och skillnaden mellan Ukraina och Taiwan.

Vad jag inte visste var att Taiwan var det första land som införde sanktioner för Ryssland som omfattade 57 olika produkter, däribland halvledare. Det gjorde man dagen efter invasionen vilket kan ge indikationer på Taiwans liknande situation med en hotande stormakt tvärs över sundet.

Jag och min familj var i Hong Kong när den kinesiska regering gick hårt åt Hong Kong vars protesterande ungdomar fängslats och den fria yttrandefriheten tystades. I samma veva, i december 2019 var vi även i Taiwan vilket jag har bloggat om tidigare. Min tränare i mer än trettio år bodde i Taipei och jag vet inte hur många träningstimmar jag spenderat tidiga morgnar i parken Shin Gong Yuen som den hette då för tiden. Men jag har sett mer av ön. En av mina VM vinster vanns på Taiwan och det har även blivit en hel del skärmflyg på södra delen av ön. Ön är vacker och folket underbara, ett land som lyckades bygga en av världens starkaste ekonomier parallellt med byggandet av en demokrati. Inte illa.

Att Taiwan och Ukraina finner varandra är inte så märkligt, de har hanterats som obetydliga nationer när västvärlden bugat för Ryssland och Kina. Det får vara nog med det nu.

Nu är jag vrålhungrig så det här blir allt för idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.