Ny studie om protein

Aldrig någonsin har väl folk tryckt i sig proteiner som nu för tiden. Proteinpulver i gröten, proteinshakes, propub, kvarg, proteinbars och allehanda proteinkorvar. Allt i förhoppning att muskler ska vaxa sig stora och synliga. Under lång tid har man även förordat vikten av att få i sig proteiner nära inpå att träningen avslutats då man menat att proteinsyntesen, det vill säga cellens aktivitet för att bygga upp proteiner, är kortvarig. Man har även rekommenderat att dela upp proteinintag i fyra gånger 20 gram för det man menat resultera i ett bättre upptag.

Nu har det kommit en ny färsk vetenskaplig studie, omnämnd i dagens Svenska Dagbladet och publicerad i Cell, under ledning av den framstående holländske forskaren Luc van Loon. Resultaten visade att tidsfönstret för proteinupptag varade upp till tolv timmar efter en måltid. Med andra ord behöver man inte oroa sig för att inte äta nära inpå träningen.

Det känns befriande att höra van Loons resonemang om att träning är viktigast för hypertrofi och mat är den bästa proteinkällan. Att sprida ut proteinintaget är fortsatt det bästa och kött den enklaste vägen eftersom 70 gram kött skulle motsvara ett hel kilo potatis exempelvis, menar han. Han får medhåll av andra forskare (och oss på Ylab) som menar att allt för många unga idag har ett alltför stort proteinintag som de inte alls behöver menar Truls Raastad från Norges Idrottshögskola. Vi håller med.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.