Årets Eldsjäl

on

Expressen utlyser tävlingen Årets Eldsjäl vilket är behjärtansvärt för det finns många eldsjälar där ute som behöver lite uppskattning. Nu begränsas tävlingen till idrotten och det tycker jag är bra på sitt sätt. Det finns många i idrottskulisserna som gör ett fantastiskt jobb ideellt men som få hör talas om. Mindre bra när priset går till idrottare eller före detta idrottare. De får sin belöning på podiet och bör lämna plats till andra som aldrig får den möjligheten.

yvonnelin_livet_eldsjälDet borde finnas fler tävlingar och nomineringar för eldsjälar eftersom de även finns inom andra områden. Inom politiken handlar det ofta om någon som är innovativ och drivande. Men vad är egentligen en eldsjäl? På engelska beskrivs en eldsjäl som en entusiast. Men det känns lite platt.

yvonnelin_livet_Mother_teresaHär är några förslag på kvaliteter som en eldsjäl bör ha. En eldsjäl är för mig en person som driver en sak för sakens skull och inte för personlig vinning. Ej heller för personlig egenterapi, ekonomisk vinning eller status. En eldsjäl vill göra gott, vill se förändring och är uthålligare än de flesta. En eldsjäl är inte rädd att uttrycka sin åsikt eller att gå mot strömmen.

Det kanske viktigaste av allt som jag ser det, är att en eldsjäl gör vad han eller hon gör utan baktanke eller en förväntad återbäring. Man gör det för att man drivs av en inre outtröttlig kraft och vill göra gott. En eldsjäl kan bli uppskattad och omtyckt av de flesta, inklusive de som inte delar dennes åsikt. Det är stort. Än större är att en eldsjäl inte är fanatisk i sin ståndpunkt utan välkomnar andras åsikter och idéer så länge det för sakfrågan framåt.

Historien har många eldsjälar inom hälsa, politik, journalistik, välfärd med flera områden. Vilka minns du? Var hittar vi dagens eldsjälar? Enbart i den ideella världen?

http://www.aretseldsjal.se/#nominerings-formular

 

Kommentera