Självtjänande Attribut och tankebanor

on

yvonnelin_selfservingbias1
Vi vill se bra ut

yvonnelin_selfservingbias-4Self-serving bias begreppet myntades av Heider och beskriver hur vi människor har en benägenhet att vilja framhäva oss själva i god dager. Undantaget från detta är de som är deprimerade som gör precis tvärtom det vill säga framhäver andra och ser ner på sig själva. En positiv effekt av att framhäva sig själv är att vi faktiskt mår bättre utav det och ser möjligheter framför problem.

Framgång ger vi till oss själva och misslyckande tilldöms andra

När man synar det här beteendet lite närmare i sömmarna framstår det däremot inte så charmigt. Vi attribuerar framgång till oss själva, med andra ord när något går bra ger vi oss själva kredit och beröm för detta. Om något däremot går dåligt, ja då skyller vi det hela på andra personer eller yttre omständigheter som vi anser att vi inte kan påverka.

Syftet med det här beteendet är inte att vilseleda andra personer.  Våra kognitiva tankar och högre funktioner i hjärnan sorterar helt enkelt bort det som inte är bra för vår positiva självbild. Ett behov att tillhöra grupper och följa normer påverkar även det till att vi anser oss själva som rätt medan vi gärna utmärker andra som avvikande från normen.  Vi är helt enkelt smarta medan andra har tur när vi vinner på Roulette…..Charmigt släkte eller hur?

Läs mer här:

https://mrplasko-psych-soc.wikispaces.com/Self-serving+bias

 

Kommentera