Att stå på jobbet minskar inte vikten

on

yvonnelin_scientific_paperAtt stå upp i tre timmar förbrukar cirka 24 Kcal vilket motsvarar en morot. Om du funderar på att stå för att få äta en morot har något gått väldigt snett. Lika snett som när man dricker kallvatten innan träning för att öka energiförbrukningen med 2 Kcal. 

Ståendets positiva hälsoeffekter handlade inte om bantning. Att sitta för länge har istället sagts vara ohälsosamt med avseende på hjärta och kärl som behöver sin genomströmning för att upprätthålla en god förmåga till att ta upp fettsyror med mera. Kort därefter fick någon den briljanta idén att istället koppla ihop ståendets fördelar med viktminskning. Önsketänkande och utan beaktande av vad åtta timmars stående kan medföra för negativa effekter. Hur som helst var det trams.

Viktminskning handlar fortfarande om att förbruka mer energi än det som tas in. Att gå i jämförelse med att sitta still ger en signifikant skillnad i fråga om energi förbrukning men skillnaden mellan att sitta och stå är obetydlig. I en studie av Creasy med kollegor (2016), jämfördes att sitta respektive att stå och titta på TV i femton minuter. Energiförbrukningen visade sig vara 18.66 ± 4.01 kcal respektive 21.92 ± 5.08 kcal.

I sittande förbrukas cirka 80 kilokalorier i timmen jämfört med 66 kilokalorier när man står vilket är försumbart. Sluta räkna, sluta beräkna, börja leva.

Referens:

J Phys Act Health. 2016 Jun;13(6):573-8. doi: 10.1123/jpah.2015-0419. Epub 2015 Dec 21.

Kommentera