Nybliven mamma glädje och tidsbrist

yvonnelin_mamma_barnAtt bli mamma är fantastiskt men samtidigt lite överväldigande. Plötsligt inser man att man hade så mycket egentid innan man fick barn. Tiden som nybliven mamma räcker inte till.

Barn kräver energi

Hur är det möjligt att så många mammor faktiskt går ner i vikt efter det fött? En trolig anledning är att man faktiskt inte hinner äta som man borde eftersom barn tar uppmärksamhet och tid. En annan faktor är att man inte kan sova oavbrutet på nätterna och sömnen är som bekant oumbärlig.

Viktökning under graviditet

Många oroar sig över att gå upp i vikt? Först och främst, en graviditetsuppgång är i genomsnitt 12 kilo. Det består av allt från ökad blod- och bröstvolym till bebis och fostervatten. Visst lagrar man även in fettvikt (ca 3 kg), men det är just vad som behövs för att säkra amningen. En del lagrar upp en väsentlig mängd vätska dessutom vilket försvinner efter det att man fött.

Viktökning efter graviditet

Bestående viktuppgång beror ganska ofta på att man haft en känslig realtion till mat och kropp innan man blev gravid. Under graviditeten släpper man på vissa förbud och man äter det man tidigare inte tillåtit sig. Man tycker det går obemärkt eftersom man inte ser det i spegeln. Man ska ju upp i vikt och lite extra syns inte. Vissa gravida som har problematiska relationer till mat och kropp äter däremot mindre än vad man borde. Man kanske ökar bara 6 kilo (vilket man gärna lägger ut på Instagram) men faktum är att man går ner i fettvikt vilket inte alls är bra. Det växande fostret behöver energi.

Träning under graviditet

femmy_janeGraviditetsfysiologin är så speciell att man bör avfärda ”pilates för gravida”, ”yoga för gravida”, ”gympa för gravida” och så vidare. Graviditetens tre trimestrar behöver sitt eget träningsupplägg för att förebygga besvär och förbereda förlossning och föräldraskap. Min studio var först ut med träning för gravida en gång i tiden i början av 80-talet. Det väckte en del uppståndelse på den tiden. Anledningen till att jag började med det var att jag var mycket god vän med Jane Fondas barnmorska och affärspartner Femmy de Lyser, en fantastiskt hängiven kvinna som dessvärre gick bort i cancer alldeles för tidigt.

Lycka är att få ett barn

Låt oss glädjas åt härliga bilder på mamma och barn och se den lycka som det medför för de flesta. Det är ett mänskligt mirakel att föda liv och kanske den anledningen är grunden till att barnmorskor verkar lite mer positiva än sina medsystrar på de sedvanliga avdelningarna.

Kommentera