Oro för hunger på fel tid

En kommentar som jag ofta hör bland nyttigätare eller ortorektiker är att det känns jobbigt att bli hungrig på fel tid, läs innan nästa planerade måltid.

Efterkrigstid

yvonnelin_efterkrigetAv den anledningen börjar gamla traditionella uttryck från efterkrigstiden dyka upp: Ät nu så att du står dig. För min del tänker jag på min morbror (R.I.P.) som kom till Sverige som tysk flykting efter andra världskriget. Han fick jobb som skogsvaktare hos Sandemar på Dalarö och där kan man tala om en utsvulten person som behövde en rejäl frukost för att orka med jobbet i skogen. Detsamma gäller min svärmor som överlevde Ukrainasvälten en gång, hon gör gärna kyckling och stekt potatis till frukost så att jag och min man ”ska stå oss under dagen”.

Ångest om hunger kommer för tidigt

unmotivatedVarför är det då så viktigt att ”stå sig” idag när man knappast lider nöd på mat? Är det inte bara att ta en kaka eller frukt mellan måltiderna? För den med ätstörningar, däribland #ortorexi, är hunger smärtsamt. Det känns inte bra att ha beräknat fel mängd vid frukost, visa sig glupsk och inte kunna hålla sig för att inte tala om att bryta den stenhårda tidsdisciplinen. Allt kan fallera om man avviker från plan.

Vilken frukost ger längst mättnad

yvonnelin_vetabixFör er som såg på TV igår såg ni kanske försöket med olika frukostar där man just undrade över vilken frukost man stod sig bäst på. Med andra ord hade en långsamt glukosfrisättning. Alla portioner hade samma kalorimängd.

Man jämförde: veteflingor med mjölk, yoghurt med frukt eller bacon med ägg. Vinnare var: bacon och ägg.

Så nu kan alla som bara bryr sig om att stå sig välja bacon och ägg….

Kommentera