Träning har ett bäst före datum

on

yvonnelin_spraktradBäst före datum

Optimal ålder för inlärning varierar beroende på vad det är man ska lära sig. För språk är det det lilla barnet som vinner, för upp till fem års ålder bildas nya nervstråk och nervkopplingar  i en rasande fart. En miljon så kallade synapser per sekund ungefär, vilket är en anledning till att små barn kan hantera upp till fem olika språk under den här tiden. Redan i tioårsåldern är det svårt att lära sig ett nytt språk utan att ha en brytning.

Tonåringar känner mer än tänker

yvonnelin_wild-teeensMen inget ont som inte har något gott med sig, det här är tiden för träning och framför allt för motorisk utveckling. I inträdet till puberteten är det dags för aerob träning för det är en bra tid för att utveckla hjärt- och lungkapacitet. Tonåren präglas ofta av en tid när man agerar på impuls och det har sin förklaring. Högre funktioner som är belägna i hjärnans främre del är inte färdigutvecklade ännu och i likhet med styrka finner vi bäst förnuft runt trettioårsåldern. Vad händer då mellan tonåren och trettioårsinträdet? Faktum är att vi är som allra mest högpresterande intellektuellt sett runt 22 års ålder. Det är då vi bör plöja tentor.

yvonnelin_ung_matematikerHögpresterande kräver tidig start

Det finns vissa områden som kräver så mycket färdighet att man måste börja väldigt tidigt med inlärning. Violinister eller matematiker måste ligga i topp innan 17-års ålder och det betyder en hel del träning innan dess. Detsamma kan sägas om tekniska idrotter som exempelvis gymnastik. Där är man i princip klar med karriären vid tjugoårsåldern (kvinnor i alla fall). Det är något att fundera över med tanke på att vi i Sverige inte får elitsatsa innan 12- års ålder. Nåväl, vad är väl en bal på slottet……………….

50 + körda?

angela-merkelInte alls och inte heller sextioåringar har stopp för inlärning. Faktum är att det är just i den åldern man är som allra bäst på konflikthantering exempelvis (Trump och Putin är undantag). Att förena sortera känslor, förnuft, åsikter och påstående för en grupp människor kräver viss färdighet så kanske är det som det sägs att man blir klokare med åren.

Språk innan fem, matte och musik från sex, gymnastik fram till 12 då det är dags för löpning och sedan plugg, plugg, plugg från tjugo. Styrketräning till trettio och dags att läsa politik därefter. 

Oj oj oj när ska man hinna raka benen, äta middag och ha kul?

Kommentera