Vi jämför oss med andra på gott och ont

on

yvonnelin_jamforelserSociala jämförelser kan få oss att må bättre. Kanske tänker vi inombords att ”jag är i alla fall inte lika korkad som honom” eller ”jag är i alla fall inte lika misslyckad som henne” eller varför inte ”jag är i alla fall inte lika sjuk som dom”.  Det kan få oss att känna oss bättre men hur nära sanningen ligger bedömningen när de man jämför sig med tenderar till att förändras och variera?

Vi kan även bli nedstämda av ett idel jämförande. Den som är mitt i en karriärstege tenderar att hela tiden jämföra sig med den som kommit högre upp vilket kan få den bästa att känna sig otillräcklig.

yvonnelin_humble-japaneseNär vi bedömer andra har vi lättare för att ge positiva omdömen än negativa vilket kanske har sina fördelar. I Asien vore det däremot helt otänkbart att tala väl om sig själv, det beaktas som skryt och ohyfs. Vi i väst däremot, har inget större problem med att framhäva oss själva. Ju längre västerut desto bättre anser vi oss vara, om man generaliserar.

Det är nog hög tid att vi grundar vår själidentitet på egna värderingar och omdömen. 

Kommentera