På tal om Tomma kalorier

on

yvonnelin_ÄggVad menas egentligen med tomma kalorier? Kan en kalori verkligen vara tom? Det sägs ofta att tomma kalorier är ett livsmedelsrelaterat begrepp som syftar på ett högt intag av kalorier men begränsat med näring. Som exempel brukar man ge livsmedel som: godis, glass och läskedrycker. Varför är det alltid häxjakt på det som smakar gott?

Proteinpulver

Man kan ju undra över hur mycket näring proteinpulver innehåller? Räknar man proteinpulver som tomma kalorier? Ett gram protein innehåller 4 kilokalorier men hur mycket näring finns där. Varför inte googla mina vänner. Alkohol är definitivt tomma kalorier eftersom ett gram alkohol innehåller 7 kilokalorier per gram men ingen näring. Alkohol är en av våra fyra så kallade makronutrienter, vilket är kemiska komponenter som människan konsumerar i stora mängder. Den andra tre är fett, kolhydrater och proteiner.

Bränsle för träning

När vi tränar behöver vi bränsle/energi (näring är underordnat i detta sammanhang) vilket vi får från våra makronutrienter. Om vi utesluter fett, kolhydrater och alkohol – var tanken att vi skulle använda protein som energikälla? Hur tänkte man då? Bantning kanske……

Kommentera