Konsten att slanga soppa

on

En ideell förening med en fin vision. Hjälpa människor att må bättre. Det är det värt att stödja så självfallet kommer anslag från stat och kommun. Så finns det en hel del företag som skänker en slant, det gäller ju att värna om sitt varumärke. Privata givare finns det också, ofta någon som känner någon drabbad. Sedan har vi alla fantastiska volontärer som arbetar med själ och hjärta utan ersättning. För den goda sakens skull.

Dryga 5 000 000 kronor drar man in varje år. Mycket bra jobbat. Så vad händer då med pengarna? Ja det mesta går till löner och sociala avgifter. Sedan lite administrativa kostnader. Men man gör bra saker också – inte minst så ser man till att rekrytera sina konsulter och tjänster där bra kunskap och kompetens finns. Man köper helt enkelt tjänster.

Men oj hoppsan sa, det var visst samma ordförande i både den ideella organisationen som i organisationen man köper tjänster av…..hmmm. Nåja, styrelsen är ju i alla fall vald av årsmötet. Oj hoppsan sa….så märkligt att samma namn förekommer i valberedningen. Nu tror jag förvisso att ordföranden är en hederlig karl som brinner för frågan. Det är ju smidigt att kunna påverka både köp och sälj. Det är väl inget problem?  En inköpschef på sjukhuset och tillika styrelseordförande i ett läkemedelsbolag? En ordförande i en ideell klädinsamlingsorganisation som har en second hand butik vid sidan av?  En president som driver företag?

Vad är det som gör det så svårt att förstå? Ideell verksamhet ska bedrivas opartiskt, objektivt och utan att gynna egen eller annans personliga vinning. Busenkelt!

 

Kommentera