Ortorexikampen

on

Drygt femton år har gått sedan jag först började larma om en ohälsosam syn på mat och träning. Få lyssnade och jag fick finna mig i tveksamma blickar och kritik från de lärda som menade att det handlade om vanliga ätstörningar, fitnessbranschen som menade att fetma var ett större problem och inte minst från forskningsgrupper inom ätstörningar som menade att ”det aldrig kommer att forskas på träning”. Nu verkar vinden ha vänt så tack till KÄTS, Frisk & Fri, SCÄ , Friskis & Svettis, SATS med flera för att ni numera ändrat ståndpunkt och tagit till er att problematiken finns. 

Tack och lov för alla drabbade och deras anhöriga

Tack och lov för de hundratals drabbade som deltagit i ortorexibehandling under de år som gått. Utan er vet jag inte om jag hade orkat stå emot Jante och företagsfientligt motstånd.  Ni har givit mig och Ylab kraft att fortsätta kämpa för ortorexins berättigande och min lojalitet ligger även i fortsättningen hos alla drabbade av ortorexia atletika och deras familjer.

Kritik för att man är företagare

Göteborgs Universitet kritiserades min och Anatoli Grigorenkos bok Ortorexi  eftersom man menade att träning inte hör till ortorexi och att detta påstående ”är ett svenskt mediafenomen”. Framför allt pekade man på att Ylab var ett vinstdrivande företag” och vi undrade över varför Mando och Capio inte fick liknande kritik. Kanske är det enklare att gå på små företag. Även media måste många gånger agera politiskt korrekt och dölja namn på företag (undantaget när de är stora företag). Kunskapsförmedling kan därför komma i andra hand när man måste ta hänsyn till objektivitet och marknadsdirektiv.

Det blåser på toppen

Kort sagt, jag och Ylab har motarbetats under så många år och det har varit tufft att stå på barrikaderna. Nu när fler och fler uppmärksammar att problemet finns, så uttalar sig många såsom experter inom området.  För oss tog det 6 års forskning och utveckling följt av 7 års dokumentation och modifiering för att hitta en metod som bevisligen fungerar.  Lägg därtill att vi inte åtnjutit en enda skattekrona för detta utan stått för all utveckling själva. Offentlig sektor har ju subventioner och statliga anslag vilket privata företag inte har.

Ortorexi är inte detsamma som ätstörningar eller beroende

Redan under nittiotalet upplevde jag att gruppen ortorektiker skilde sig från vanliga ätstörningar, idrottsanorexi och tvångsmässig träning.  Två grupper människor, de drabbade och deras anhöriga, förstod skillnaden och risken med att alltfler blev fixerade vid ”hälsosam kost” i kombination med tvångsmässig träning. Idag inser allt fler hur social media, skola, hem arbetsplatser, träningsanläggningar och traditionell media alla är en bidragande orsak till ett ortorektiskt samhälle.

Behandlingsmetod är avgörande

Nu har sjutton år gått med hundratals som fått behandling på Ylab. Vi misslyckades med att bromsa den utveckling och syn på mat och träning som nu verkat bli normgivande och får nu rikta in oss på att stärka resurserna för att ta emot fler för ortorexibehandling.   Många med ortorexia atletika som fått konventionell behandling för ätstörningar är inte friska när de skrivs ut. För vår och de drabbades del är detta inte förvånande eftersom behandlingsmetoden var avsedd för en annan grupp.

Nästa kamp

Vår behandling EED 12 är en erfarenhetsbeprövad metod med personal som har specialutbildning inom integrerad fysiologi och psykologi. Ortorexia atletika är ett multidisciplinär tillstånd och behandlare behöver specialistkunskap inom kost, träning och psykisk ohälsa. En kombination av traditionella dietistråd, friskvård och KBT är inte gångbart för den här gruppen enligt vår erfarenhet. Orsak, tankar och beteenden skiljer sig åt från annan psykisk ohälsa.

Jag antar att vi på Ylab framöver, efter att äntligen fått gehör för att problematiken finns, får kämpa med att få gehör för behandlingen. 

SVT nyheter rapporterar

Läs mer om Sara Ljungdahl (som inte fick nämna att hon gått på Ylab på grund av public service regler) och våra och andra experters intervjuer nedan.

SVT  

 

 

 

2 kommentarer Lägg till din

  1. Julia skriver:

    Tack för att ni finns Ylab! Jag och många andra har fått hjälp hos er efter många års sjukdom och misslyckade försök till behandling inom den ”vanliga” ÄS-vården. Keep up the good work!

    1. linyvonne skriver:

      Varma ord som stärker.

Kommentera