Kaffe är en hälsodryck eller?

Kaffe är en dryck som dricks i de flesta länder. Det har inte gått många förbi att det råder en kaffetrend i vårt land. Den släta kopp kaffe som var en svensk tradition tillhör en svunnen tid och baristorna med alla dess kaffevarianter är en självklarhet idag. Miljoner människor njuter av kaffe även om en del får stå ut med halsbränna, hjärtklappning och skakningar. Hälsoeffekter som utlovas är bland andra att kaffe förebygger diabetes 2, hudåkomman Rosacea, lever cancer och vissa sträcker sig så långt som att säga att kaffe förlänger livet (Robert Scmerling, MD Harvard University).

Kaffeprofessorns råd

Jag minns en kurs på Karolinska institutet för många år sedan där ämnet var just kaffe. Professorn som föreläste hade forskat på kaffe och te i över 40 år. På frågan om man kan bli beroende svarade han bestämt nej. Med tillägget:

”en del börjar att skaka efter tre koppar, andra efter femton men när man börjar ska har man druckit för mycket”. 

Ett härligt svar helt i mitt tycke så nu dricker jag vidare och bromsar innan skaket kommer.

Kommentera