Fredagsmys Fadäs

En av våra skolor införde begreppen ”fredagsfys före fredagsmys”. Det innebär fysisk aktivitet i skolan innan hemgång. Det här låter kanske sunt och klokt men frågan är om det verkligen är så? Visst ska barnen röra på sig men när man präntar in att man måste träna för att få äta så har man samtidigt införlivat det som är grunden för Ortorexia atletika (fixering vid nyttig mat och tvångsmässig träning).

Barnen måste med andra ord göra av med kalorier för att få äta kalorier? Eller gör något ”nyttigt som ex fysisk aktivitet” för att förtjäna att få äta något gott? Eller handlar det om att man måste träna/anstränga sig för att få förtjäna att vila?

Det här är ogenomtänkt och riskabelt. Man byter ut inaktivitet mot en risk för långvarig psykisk och fysisk ohälsa. Har man missat att övervikt minskar livslängd efter medelåldern men att ortorektiker (och anorektiker) riskerar att dö innan de är trettio år gamla?

Jag vet vem som myntade uttrycket som skolan valt, en ortorektiker tyvärr.

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.