Jag har inte orkat

Jag har inte bloggat på flera dagar helt enkelt för att jag varit för ledsen och orolig för min dotter. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att vår svenska regering medvetet skulle hindra sina medborgare från att återvända till Sverige. Men så verkar det i alla fall vara och mitt förtroende för våra styrande som redan var mycket lågt efter hur de hanterat coronakrisen är nu fullständigt i botten. I min värld är de inkapabla till att analysera och organisera i kristider.

Så här har det varit:

21/12 SAS till Stockholm 18.40 Gränsen öppen till 24.00 men SAS beordras att flyga hem utan passagerare. 22/12 Nya biljetter via Warsawa till Sthlm. Flighten ställs in 2 timmar innan avgång. Inga svenskar får åka med. 23/12 Covidtester och BA till Sthlm – regeringen förlänger gränsstopp och flighten ställs in. 24/12 Air France – nekad igen. 25/12 KLM via Amsterdam – nekad ombordstigning. Inga svenskar får flyga transit för det finns en SWEDEN NO GO LIST hos incheckningspersonalen. Vem ligger bakom den? Men det går ju inte heller några direktflyg för det har vår regering satt stopp för. Idag är det den 26/12 och vi har en ny resa.

Så när regeringsföreträdare säger ”vi hindrar inga svenska medborgare att få återvända” så är det inte sant om man samtidigt stryper alla resvägar hem.

Sverige verkar ibland vara totalt ovetande om hur andra länder gör. UK har exempelvis betydligt lägre smittspridning än Sverige, britter är betydligt mer covid-disciplinerade än svenskar dessutom. Det finns covidtestning på flygplatserna och man låter sina medborgare få komma hem. Medan regeringen inte gör ett smack får man förlita sig på vänner (börjar bli som i Sovjet).

Brittish Airways och SAS – medan ni blöder gråter jag och andra anhöriga glädjetårar. SAS flyger hem sina svenskar och BA trotsade ordern att lämna svenskar på backen och flyga tomt till sthlm där de skulle hämta hem britter. De tog helt sonika med sig svenskarna.

När SAS ställde in den första flighten med avgång 18.05 precis innan ombordstigning var jag upprörd eftersom gränsen skulle stänga först 24.00. Då visste man inte att regeringen satt flygstopp från 16.00 vilket man inte meddelade vare sig flygbolag eller resenärer som köpt biljetter i god tro. ”Ni får komma in men det finns ingen väg att ta sig in” med andra ord. Det borde gå osagt att flygbolagen vill flyga passagerare och inte är intresserade av att slänga ut folk. Hur som helst, nu är hon i luften på väg hem även om det tar lite tid.

Nu längtar man bara efter en bra advokat som kan föra grupptalan för alla de som förlorat sina biljetter, fått extra kostnader och inte minst inte fått sina medborgerliga och mänskliga rättigheter tillgodosedda. Sedan behöver vi förvisso en opartisk mediabevakning som inte mörkar det som ska fram i rampljuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.