Därför är Ortorexi lockande vid tvång

on

OCD eller tvångssyndrom som vi kallar det har flera olika undergrupper som visar sig som rädsla för smitta, överdrivet kontrollerande, räknetvång, märkliga tankar om att man kan skada någon eller oro vid assymetri (när saker och ting inte ligger rätvinkligt).

Tvångsmässiga handlingar syftar lite förenklat till att minska den oro som de olika tvångstankarna ger.

I grunden ligger en besatthet i att undvika att göra fel i tron att det kommer att leda till hemska konsekvenser. Frågor om rätt och fel är centralt vilket är en anledning till att ortorexivärlden känns väldigt lockande, inte minst för att det görs tydligt vad som anses vara rätt respektive fel. Ät det här men inte det där, träna så här men inte så där.

Ett liv med OCD är regelstyrt på alla möjliga plan. Ett prov i skolan kan vara en gigantisk utmaning om man skriver om och om igen för att det inte känns rätt. Att missa bussen till jobbet för att man måste tvätta händerna i en timme eller komponera ihop kläder så att antalet blir en viss siffra är några begränsningar som begränsar vardagen.

Tvång debuterar oftast när man är barn och en del växer bort men det är värt att veta att behandling för tvång är mycket effektiv så det finns hjälp att få. Både för primär och sekundär tvång.

För den som är rädd för smitta låter Clean Eat eller ortorexi som ljuv musik för man vill ju inte ha i sig någon skadligt vare utifrån eller inifrån.

Sekundär tvång, är vanligt vid ortorexi men då handlar det om ritualer och regler som endast gäller mat och/eller träning. De här tvångshandlingarna försvinner när man blir frisk.

Wellcare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.