Ett hjärtligt skratt

on

Ett hjärtligt skratt är ett vanligt sätt att uttrycka det när någon skrattar på ett genuint och ärligt sätt. Vi behöver inte ha någon utbildning för att förstå när ett skratt är äkta, vi känner att det är det. Men vad är det vi reagerar på och vilka signaler är det vi ser?

Vi kan skratta utan att mena det. Det kan vara socialt passande att skratta ibland även om det inte var särskilt roligt. Men när vi gör det så använder vi endast våra ansiktsmuskler på liknande sätt som när vi beordrar vår lårmuskler att arbeta i knäböj. Konstigare än så är det inte.

När skrattet är helhjärtat kommer uppmaningen inte från våra högre hjärnfunktioner i prefrontala cortex och vidare till motorcortex, utan impulsen kommer från hjärnans uråldriga delar längst in. Det handlar om limbiska systemet och kärnan amygdala som får vara med på ett litet hörn när vi visar en äkta glädje.

På något sätt ser vi om skrattet är äkta eller inte. Kanske är det ögonen som röjer eller så är det mimiken. Det är ju inte bara mungiporna som ska upp utan ögonvråna måste ju även de visa på glädje. Tänk så finurligt uppbyggd våra kroppar är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.