Pridefestival i sol och regn

on

yvonnelin_livet_träning_prideSom Stockholmare kan man inte vara annat än stolt över initiativet till Pride.

I begynnelsens tider kändes det banbrytande att förmedla budskapet om allas lika rättighet oavsett sexuell läggning. När så småningom kända personer, företag och organisationer började deltaga i paraden, var det för att visa att man stödjer sakfrågan och alla medborgares lika rätt till ett värdigt och fritt liv.

Ut med politiken och in med sakfrågor

IMG_7436[1]I samband med det senaste riksdagsvalet blev Pride tyvärr en politisk manifestation, där de olika politiska partierna hellre visade delar av sitt partiprogram än belyste de HBTQ frågor. Att konservativa macho organisationer visar att de tar ställning är bra men bespara oss från politisk propaganda. Lägg energi på att ta fram relevanta budskap på plakaten.

yvonnelin_livet_hbt_flagga_homosexuellI en värd där homosexualitet straffas med dödsstraff ett par timmar bortom våra gränser, ja då behövs Pride som mer än en folkfest. Budskapen måste skickas utanför våra gränser.

Min tid på Jane Fonda´s

Jag minns min tid på Jane Fonda´s i L.A. Kalifornien såväl som danskompanier på Broadway i New York. De flesta manliga musikalartisterna och aerobicsinstruktörerna var gay. Många kom ut och den positiva andan att man nu började belysa viktiga frågor förmörkades med ens av HIV och AIDS. Jag såg mina kollegor insjukna och dö och hela tanken på att tala om magrutor blev makaber. Det var en tid innan bromsmediciner och när få visste hur det smittade. Många var rädda och många förblev kvar i garderoben. Inte en enda av dom lever idag.

Peter Dudley till höger
Peter Dudley till höger

Peter Dudley var en av mina bästa vänner från Jane Fonda´s. Vi upplevde så mycket roligt och märkligt på hennes workout att vi tänkt skriva en bok om det. Tyvärr hann vi inte göra det.

 

Som instruktör var han fenomenal, som människa unik. Hans humor och syn på livet var alltid positiv. Han valde att leva utan partner i rädsla för att få HIV. Efter flytt till New York träffade han till sist en man och de blev ett par. Relativt kort tid därefter fick han HIV och insjuknade i AIDS.
Peter var den som jag ställde alla frågor till gällande homosexualitet under en tid när man inte hade information och inte förstod. När Peter gick bort var det en stor personlig förlust. Jag miste en kollega, en vän och en människa som hade så mycket mer att ge.

Ett halvår efter han dog kom hans föräldrar till Stockholm för att personligen överlämna en låda som Peter hade velat att jag skulle ha. Den var full med kassettband och videor. Musik vi lyssnat på och träningsprogram vi tränat ihop. En dag som idag går tanken till alla de som stod vid barrikaderna och stred för allas lika rätt i samhället. Tyvärr är världen full av barrikader.

Kommentera