PT kontroll av Konsumentverket

on

Idag träffade jag en energisk representant från Konsumentverket. Som myndighetens namn antyder är det en organisation som ska skydda konsumenter som far illa. Kerstin, som hon heter var med i det standardiserings arbete som genomfördes 2012  i syfte att få fram nationella riktlinjer och minimikompetenskrav för personliga tränare.

yvonnelin_träning_SIS_logotypeVarför är det viktigt med minimikrav? Det finns flera aspekter men det i särklass viktigaste är att den kund som köper personlig träning ska veta vad han eller hon köper. En kund ska inte utsättas för risker på grund av bristande kompetens hos en tränare. Hur lång eller kort utbildning man har eller vad utbildningen kostat är irrelevant. Det som är väsentligt är att personen i fråga klarat de teoretiska och praktiska prov som krävs och viktigast av allt, att dessa prov rimmar med de nationella riktlinjerna. Hur klämmig och käck (eller snygg) en tränare är har inget med undervisningskvalitet och säkerhet att göra.

Tillbud där kunder far illa förekommer

Tyvärr har vi i Sverige precis som i många andra länder haft tillbud som lett till att kunden skadat sig eller farit illa på annat sätt. Det är nödvändigt att tränande får information om att man numera kan anmäla detta till just Konsumentverket för att få stöd och hjälp och i vissa fall ersättning.

Krav från kunder

Ju fler kunder som frågar om sina tränares kvalifikationer, desto större sannolikhet för att vi får en självsanering och bättre kvalitet i undervisningen. Konsumentverket startar nu sin rundvandring för att ta tempen på våra gym och träningsanläggningar. Efter trettio år med gruppträning, gymmande och tjugo med personlig träning är det inte en dag för tidigt.

Europeisk standard

Till sist, det pågår ett Europeiskt standardiseringsarbete men inga riktlinjer är ännu klara. Därmed finns ej heller Europeiska licenser som EU eller andra länder står bakom. De första Europeiska standarderna är planerade bli klara i december i år.

3 kommentarer Lägg till din

 1. Julia skriver:

  Hoppas dom kollar upp kostrådgivning också, många PTs verkar ge diettips till höger och vänster utan någon direkt utbildning (vet flera tränare som passionerat lägger upp strikta matscheman grundade på någon sponsrad helgkurs eller Paleo-bloggar). Man borde kunna bli avstängd som PT om man ger kostråd utan ordentliga kvalifikationer..

  1. linyvonne skriver:

   Tyvärr finns det träningskedjor och utbildningsorganisationer som motsätter sig nationella kvalitetskrav på sina anställda. Man anser kanske att man vet bäst själv. När SIS arbetet genomfördes valde flera organisationer att ”bojkotta” medverkan i arbetsgruppen. Bland annat våra två största kedjor och utbildare. Varför kan man undra. Alla borde vilja vara med och främja kundernas hälsa. Däremot var våra största tillverkare av maskiner såsom Nordic Gym, Concept ex med i arbetet. Heder till dom och alla andra från branschen som arbetade ideellt under ett år.

 2. Julia skriver:

  Fall för uppdrag granskning?

Kommentera