TV 7 klockan 21.00

on

yvonnelin_TV_doctorTV7 Dr Mikael och Tilde ska ikväll mäta övervikt hos en ung kvinna. Det känns alltid lika märkligt att man gör människors hälsa till ett underhållningsämne. Ibland tycker jag att man inte visar tillräckligt med respekt för individens integritet. Jag har under åren följt en rad olika viktminskningsprogram. De som medverkar klänger ofta fast vid ett ynkligt och sista halmstrå för att klara att gå ner i vikt. ”Om hela landet ser hur jag äter och tränar, då kan jag inte låta bli att göra rätt” verkar vara mångas inställning. När programmen är inspelade och lamporna släckta då kommer den verkliga utmaningen. Inge kameror som rullar och man är inte längre i rampljuset. Många faller då tillbaka till sina gamla vanor och inte alltför sällan går den dramatiska bantningen över i hetsätning.

Vid ett tillfälle fick vi förfrågan att vara programledare och en annan gång var det 4 personer som skulle få vara med under en ätstörningskurs. Det blev nej för ingen ska utlämnas i sin sjukdom och sitt lidande för underhållningens skull. En av de fyra som skulle vara de bantande var svårt bulimisk. En mamma med tre barn som i princip kräktes varje dag. Jag bad producenten att istället för att filma se till att hon fick hjälp och svaret säger det mesta ”vi kan inte ta bort henne för det förstör formatet”. Etik och moral verkar inte vara gångbart i vissa kanaler.

I kvällens program ställde vi upp under förutsättning att vi skulle få förklara hur man mäter och inte minst hur man tolkar resultaten. Det ska bli intressant att se hur man klippt och redigerat. För inspelningen var inte alls i närheten av vad man sagt.

 

Kommentera