Måste man arbeta?

on

yvonnelin_livet_dogrestVarför ska vi arbeta egentligen? Vore det inte skönt att få slippa och bara strosa omkring i staden utan något mål? Tänk att bara få vakna en morgon och ta Vaxholmsbåten ut i skärgården bara för att man har lust och ingenting annat. Tänka att få plocka ut pengar på kontot utan att behöva tänka på om de kan ta slut en dag. Vilken känsla vore det inte att ha rika farbror Joakim som öser pengar från sitt bankvalv så att jag kan bada i Medelhavet så ofta och när jag vill. Tänk om man bara vann på Lotto så att man kunde be sin chef klara sig själv medan man levde loppan i Hollywood. Strumpor från Rodeo Drive, snabba bilar och total frihet.

Kan man köpa hälsa

Nu förväntas kanske lite moraliska reflektioner på att pengar inte är allt och att meningen med livet är att ha en god hälsa som till mångt och mycket beror på sociala nätverk och nära vänner. Men hur enkelt är det att ha god hälsa när man är fattig? Kan jag verkligen köpa den mat och det ventilerade hus som ska främja min hälsa? Har jag råd att studera utomlands för att skapa lönsamma nätverk? Kan jag ta en dyr behandling på en privat klinik när ohälsan knackar på dörren? Kan jag bli frisk tillräckligt snabbt så att jag inte förlorar jobbet om jag står i Landstingets kö eller hinner jag dö? Och hur är det med vännerna? Hur många finns kvar vid min sida den dag man inte längre står på scenen och bjuder laget på skumpa och ostron. Var finns de när sjukdomen kryper på och den en så gång fagra kroppen börjar förfalla? Vem orkar lyssna när själen gråter och hjärtat får rynkor?

Konsten att kunna njuta av livet

yvonnelin_old_and_wiseNär vi är unga spenderar vi all vår tid för att bli duktiga, uppskattade och kanske rika och berömda. VI har ingen tid för vår hälsa för nu gäller det att få en karriär och tjäna pengar. Med pengarna på plats och en försakad hälsa får vi kanske den bittra erfarenheten att pengarna går till sjukvård eller fastnar på kontot eftersom vi inte kan ta oss någonstans. Det gäller att ta hand om hälsan nu och inte sen. Inte för att undvika ohälsa utan för att vi ska förbättra vår hälsa och prestationsförmåga så att vi kan resa och ha kul när vi en dag får mer tid över.

Kommentera